Českou vlajku vlastencům z páté kolony neodevzdáme!

V noci z 27. na 28. října byla na budovu Ministerstva vnitra v Praze umístěna netradiční symbolika. Česká a ukrajinská vlajka částečně zakrývají vytrácející se sochou ruského prezidenta Vladimira Putina. Rozhodnutí spojit vznik samostatného Československa s důraznou demonstrací odhodlanosti bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu nevzniklo náhodou. Instalace byla vytvořena jako reakce na přání ministra vnitra spolkem Dekomunizace, z.s., který dlouhodobě nenásilnou formou připomíná zločiny komunistické ideologie veřejnosti. 

Dnes, kdy jsme svědky dalších a dalších vystoupení antidemokratických sil, jsme se rozhodli reagovat na narůstající extremismus, který je prezentován jako forma vlastenectví. Proputinovská pátá kolona využívá společenské frustrace, které pramení z účelově vytvořené energetické krize a inflace. Extremistické aktivity jsou troufale prezentovány jako boj za národní hodnoty a české občany. V daném kontextu jsou dezinterpretována základní práva a svobody, při současném zneužívání státních symbolů, nejčastěji pak české vlajky. 

„Vlajka by měla lidi spojovat při významných událostech. Postupně si ji vzali jako rukojmí ti, kteří obhajují krádež cizího území a vyvražďování jeho obyvatelstva. Je důležité si ve sváteční den uvědomit, kdo za nás bojoval v minulosti, a kdo za nás bojuje v současnosti. Nepřítele musíme umět pojmenovat a nedát mu prostor pro další velký zločin,“ doplnil mluvčí spolku Dekomunizace Jakub Svěrák.

Symbolika společného přátelství a jednoznačného poselství, že pro kult agresora nemáme v naší společnosti pochopení, bude k vidění na budově Ministerstva vnitra celý další týden. 

Tisková data ke stažení.

Leave a comment

Login

Lost your password?